« می گویند تقوا از تخصص لازم تر است ، آن را می پذیرم . اما می گویم آنکه نخصص ندارد و کاری را می پذیرد بی تقواست »
جمله زیبای فوق از شهید دکتر مصطفی چمران است که سخن راندن و نوشتن در وصف ایشان بسیار فراتر از حد من است و لیاقت فراوانی می خواهد که آن را دارا نیستم .اما می خواهم چند خطی پیرامون این جمله زیبا بنویسم.
بدون شک اولین و مهمترین تخصص در انجام هرکاری تقواست . اگر بخواهم از اثرات و نتایج بی تقوایی در هر کاری بنویسم شاید زبان جز به گلایه و شکوه نگشوده باشم ، ترجیح می دهم مثبت نویسی کنم. کسی که تقوا را درکار رعایت کند بدون شک تلاش خواهد کرد که آن کار را به بهترین نحو ممکن انجام دهد از آسیب رساندن به دیگران در حین انجام کار بپرهیزد و سعی خواهد کرد توانایی و تخصص لازم را در صورتی که ندارد ، به دست آورد . آنکه تقوا دارد کاری را که در آن تخصص ندارد نمی پذیرد مگر آنکه قبل از پذیرفتن آن را کسب کند. در حقیقت آنکه تقوا دارد کارهایی را که بر روی زمین مانده است و کسی به سراغ آن نمی رود و انجام نمی دهد را می پذیرد و در جهت بدست آوردن تخصص لازم برای اینگونه امور تلاش می کند. شخص متقی قول و فعلش یکی است ، کم می گوید اما عملش بسیار است و از دیگران در مقابل فعل انجام شده انتظاری جز ادامه دادن آن در صورت درست بودن و تصحیح در صورت اشتباه بودن ندارد. فرد متقی در مقابل انتقاد و عتاب دیگران برنمی تابد و آهسته و و متین پاسخ می گوید و هر جا که باطلی ببیند بی درنگ وارد میدان خواهد شد. هرگاه که کسی را بیابد که از خودش در آن زمینه بهتر و برتر باشد کار را به او واگذار خواهد کرد و اگر به راه حقی که در آن قدم گذاشته است ایمان دارد از کنایه و عتاب هیچ کس دلخور و نارخت نخواهد شد و جز در طلب رضای حضرت حق قدم بر نخواهد داشت . مردی چنین میانه میدانم آرزوست...
اینها صرفا نظرات شخصی بوده است و برای اینکه حقیقت صفات متقین را بدانید به خطبه 193 نهج البلاغه مراجعه کنید . همام که با شنیدن صفات متقین جان داد ، کلام مولا با ما چه کرده است ؟